Terug

TexturePrint

Share: 

In 1913 bouwt de Britse Linen Thread Company aan de Noordstraat de grootste vlasstapelplaats van Kortrijk. Honderd jaar later kan je er Texture bezoeken, het gloednieuwe museum dat het boeiende verhaal van de vlas- en linnennijverheid in de streek vertelt. Mis vooral de topstukken uit de Schatkamer niet: een echte streling voor het oog.
In 1913 trekt het Britse bedrijf Linen Thread Company het grootste en modernste vlasmagazijn van de stad op. Het heeft twee verdiepingen, die elk onderverdeeld zijn in kamers met brandvrije deuren. De Linen Thread Company regelt groepsaankopen voor spinnerijen in het Verenigd Koninkrijk en kan zo de prijs van het vlas enorm drukken. Dat is natuurlijk niet naar de zin van de lokale vlassers - zij noemen haar 'het Engels syndicaat'.
Het gebouw doet tot kort na de Tweede Wereldoorlog dienst als vlasstapelplaats. Daarna wordt het meer dan vijftig jaar lang gebruikt door verschillende bedrijven.
Sinds 2014 is Texture, een museum over Leie en vlas, er gevestigd. In de Wonderkamer op de benedenverdieping maak je kennis met de vele verschijningsvormen van vlas. Eén etage hoger, in de Leiekamer, leer je de geschiedenis van de linnen- en vlasnijverheid in de streek kennen. In de Schatkamer op de nieuwgebouwde bovenverdieping, ten slotte, kan je unieke topstukken uit de textielcollectie van het museum bekijken. Een absolute aanrader voor al wie geïnteresseerd is in mode of in de industriële geschiedenis van de streek.
Voor de nabespreking kan je altijd terecht in het museumcafé, Kaffee Damast.

Indoor
Museum
Drinkgelegenheid
Educatief programma
Groepsrondleiding
Dineren
Shop
Toegankelijk mindervaliden
Vestiaire
Wifi
Texture
Noordstraat 28
8500  Kortrijk
België
Email: 
texture@kortrijk.be
Telefoon: 
+32 56 27 74 70
GSM: