Terug

Pompgebouw BossuitPrint

Share: 
GRATIS INKOM
 

Het Pompgebouw van Bossuit wordt in de 19de eeuw gebouwd om het Kanaal Bossuit-Kortrijk van water te voorzien. Dit kanaal verbindt de Schelde met de Leie. Het wordt uitgegraven in het midden van de 19de eeuw, als de industrialisering in België en Noord-Frankrijk volop aan de gang is. De bedoeling is de Leiestreek snel en efficiënt te voorzien van Waalse grondstoffen, maar vooral de Noord-Franse en Henegouwse nijverheid een goede verbinding met elkaar en de Noordzee te bieden.
Ongeveer 1.100 arbeiders en 40 paarden werken drie jaar lang aan het kanaal. In Bossuit komt een pompgebouw, waar grote stoommachines het water voor het kanaal uit de Schelde oppompen.

In de jaren zeventig wordt het kanaal gemoderniseerd en verbreed tot vijftig meter. Het oude pompgebouw kan dat grote debiet niet aan en wordt gesloten. Nu is het een prachtig vertrekpunt voor fiets- en wandeltochten.

Wie het Kanaal Bossuit-Kortrijk eens vanuit een andere hoek zou willen zien: Trossenlos organiseert regelmatig boottochten.

Indoor
Drinkgelegenheid
Educatief programma
Individueel bezoek
Groepsrondleiding
Parking
Dineren
Shop
Toegankelijk mindervaliden
Wifi
Doorniksesteenweg 402
8583  Avelgem
België
Email: 
info@avelgem.be
Telefoon: 
GSM: