Terug

MIAT (Museum over industrie, arbeid en textiel)Print

Share: 

Het Museum over Industrie, Arbeid en Textiel herbergt een collectie industrieel erfgoed met internationale allure. Op meer dan 1800 vierkante meter tentoonstellingsruimte wordt het verhaal verteld van ons industriële verleden en van de invloed die de industrialisering nog altijd heeft op ons leven. Niet te missen: de functionerende - en oorverdovende - oude textielmachines

Op het einde van de 18de eeuw is Gent de eerste stad op het vasteland waar de industriële revolutie wortel schiet. Meer dan 150 jaar lang blijft het een belangrijk industriecentrum, vooral dan voor textielproductie.

In de loop van de jaren 1970, bij de aftakeling van de klassieke industrieën gaat veel erfgoed verloren. De stad Gent beslist zelf belangrijke machines en voorwerpen te bewaren en legt zo de kiem voor het MIAT.

In 1991 neemt het MIAT zijn intrek in de voormalige katoenspinnerij Desmet-Guequier, een bedrijf dat teruggaat tot 1830, en zoals zovele textielfabrieken in de jaren 1970 de deuren sluit.

Eén van de topstukken van het museum is een 'Mule Jenny': een in 1779 in Engeland uitgevonden toestel dat het mogelijk maakte op industriële schaal garen te spinnen. In 1800 weet Gentenaar Lieven Bauwens een Mule Jenny uit Groot-Brittannië naar het vasteland te smokkelen en legt zo de basis voor de industriële ontwikkeling van zijn stad.

Het MIAT is een laagdrempelig museum. Scholen - vooral beroepsonderwijs en technisch onderwijs -, gezinnen en multiculturele groepen krijgen er extra aandacht.

Indoor
Museum
Drinkgelegenheid
Educatief programma
Groepsrondleiding
Parking
Dineren
Shop
Toegankelijk mindervaliden
MIAT (Museum over industrie, arbeid en textiel)
Minnemeers 9
9000  Gent
België
Email: 
info@miatgent.be
Telefoon: 
+32 92 69 42 00
GSM: