Terug

Grand Hotel Bellevue - de 'Rotonde'Print

Share: 
GRATIS INKOM
 

Het Grand Hotel Bellevue, in de volksmond ook de ‘Rotonde' genoemd, is het enige gebouw in Westende dat dateert van voor de Eerste Wereldoorlog. Het opende de deuren in 1911. Hoewel zeer ernstig beschadigd, verhinderde de vooruitstrevende structuur in gewapend beton de volledige verwoesting.
In het premodernistische ontwerp zijn duidelijke verwijzingen te vinden naar de Italiaanse renaissancearchitectuur.
Bij de herstellingswerken na de Eerste Wereldoorlog, die ook door de oorspronkelijke architect werden geleid, kreeg het gebouw nog een strakkere, meer modernistische uitstraling.
Dat de bouw van het Grand Hotel Bellevue een prestigeproject was, is duidelijk af te leiden uit het bouwprogramma. Naast het eigenlijke hotel waren er ook nog: tennisvelden, een bioscoop, een eigen kapel, een tentoonstellingszaal, en de kelderverdieping was uitgerust als kuurinstelling om de hotelgasten allerhande behandelingen op basis van zeewater aan te bieden. Vooruitstrevend waren zeker ook de bouw van garageboxen.
De oorspronkelijke functie als hotel werd in de loop van de tijd gedeeltelijk vervangen door een permanente woonfunctie. Deze herbestemming behoedde dit gebouw voor afbraak.
Dit meesterwerk van Van Rysselberghe werd in 1983 als monument beschermd.

Outdoor
Grand Hotel Bellevue - de 'Rotonde'
Zeedijk 300
8434  Middelkerke
België
Email: 
Telefoon: 
GSM: